Salezijanska animacija športa

STRUKTURA IZVAJANJA TRENINGA

Vsak trening ima določeno obliko izvajanja. Pomembno se ga je držati. Otroci in mladi v stalni obliki prepoznajo varnost, sprejetost in bodo rajši prihajali. Obsega naj vse elemente, saj so tu zaobsežene prej naštete vrednote.

  • Uvodna animacija: Potrebna je zato, da skupino poveže, posameznik pa pozabi na skrbi od prej. Animacija ima  lahko npr. obliko iger, kot so ‘žoga v krogu’, ‘kraja zastavice’, ‘rokomet- gol z glavo’ ipd.
  • Ogrevanje: Pred samim treningom se je potrebno ogreti. Cilj ogrevanja mora biti celostna priprava telesa na izvedbo specifičnih vaj dotičnega športa, ki jih je trener predvidel za trening. Pri vajah moramo biti pozorni na pravilno izvedbo z namenom pravilnega in ustreznega ogrevanja telesa ter v izogib morebitnim poškodbam pred, med in po treningu.
  • Trening:

Sam trening je sestavljen iz posamičnih vaj in igre (npr. nogomet). Trener presodi, česa bo več na določenem treningu.

> vaje: Trener si vnaprej zamisli, kaj bi rad posebej izpostavil oz. naučil igralce na določenem treningu. Zato pripravi različne vaje, tako za manjše skupine, kot za posameznike. Vaje bo ponavljal, dokler jih povsem ne osvojijo.

> igra – kot tekma: V drugem delu treninga trener igralce razdeli v enakovredne ekipe, ki se pomerijo med seboj. Dober trener bo znal najti pravilno ravnovesje med vajami, ogrevanjem, tekmami …, ki bodo v skupino vnašala pravo vzdušje, da bodo otroci in mladi z zadovoljstvom odhajali domov in ponovno prihajali na treninge.

  • Evalvacija (s katehezo):

Ko se trening konča, je pomemben del evalvacija. Otroci in mladi morajo imeti priložnost, da povedo, kako jim je bilo, izpostavijo pozitivne in negativne stvari, se pogovorijo o morebitnih problemih, ki so nastali med njimi, se pohvali tega in onega … To je tudi priložnost, da organizator poda informacije o morebitni prihajajoči tekmi ipd. Pomembna je vloga animatorja, ki lahko izpostavi kakšno vrednoto, pomembno misel do naslednjega treninga.

Naj ne bo predolgo (pomembno je slediti, kako se mladi počutijo in dolžino prilagoditi glede na to). Ne pozabiti na vse bistvene stvari, ker je lažje o vsem govoriti po treningu, v živo, kot pa jih med tednom klicati po telefonu.

Share